Jag brukar föreläsa för många olika målgrupper inom såväl universitet som näringslivet. Min ansats är att omvandla avancerad vetenskap till påtaglig och lättförståelig information som kan appliceras i det vardagliga livet.
Mina vanligaste föreläsningar (klicka på titeln för mer information):
-
Stressa rätt och finn balans i tillvaron
Här kommer information om ett exempel på vanligt upplägg som jag kan anpassa utifrån era önskemål och behov:
Del 1
-
Introduktion till vad stress är och hur det påverkar oss.
-
Senaste nytt om hur hjärnan fungerar och hur vi ”lurar” hjärnan för att få insikter om varför vi agerar och reagerar som vi gör. Även förklaring till exempelvis varför man blir tjock runt magen av stress och varför man vaknar mitt i natten när man är stressad.
-
Genomgång av beteendemässiga stressreaktioner och hur de yttrar sig i vardagen.
-
Biologisk/psykologisk förklaring till varför man kan låta det gå så långt att man blir sjuk av stress.
-
Hur man stressar rätt och därmed ökar livskvalitet, får ett mer välfungerande immunsystem, ökar prestationsförmågan, mm.
Del 2
-
Stresshantering och skyddsfaktorer – vad är generellt sett effektivt och bra på lång sikt och vilka strategier är mindre bra för hälsan och välbefinnandet.
-
Genomgång av stress och sömn och sömnråd (som innefattar information om hur man kan förhålla sig kritiskt till vetenskapligt baserade råd).
-
En upplevelseövning (i mån av tid) där man får testa sina sinnen för att öka sin ödmjukhet både gentemot sina egna tankar och upplevelser och andras.
Just denna föreläsning gör sig absolut bäst på minst 3 – 4 timmar inklusive pauser. Med 4 timmar kan man gå in lite mer på djupet och svara på fler frågor.
-
Humor stress och hälsa – myter och sanningar
Här kommer några ledord kring innehållet i föreläsningen:
-
Förlänger ett gott skratt livet och är humor verkligen bra för hälsan?
-
Vad har humor och stress gemensamt?
-
Föreläsningen slår hål på en del myter om humor, stress och hälsa och bekräftar andra.
-
Senaste nytt om hur hjärnan fungerar och hur vi ”lurar” hjärnan för att få insikter om varför vi agerar och reagerar som vi gör när vi är stressade.
-
Biologisk/psykologisk förklaring till varför man kan låta det gå så långt att man blir sjuk av stress.
-
Hur man stressar rätt och därmed ökar livskvalitet, får ett mer välfungerande immunsystem, ökar prestationsförmågan, mm.
-
Vad är humor och varför har vi den egenskapen? Har den verkligen bidragit till vår överlevnad?
Den här föreläsningen är lite mer lättsam och underhållande och tar ca 1,5 timme.
-
Nya perspektiv på stress och hälsosamma organisationer
Den här föreläsningen syftar till att ge nya perspektiv på stress samt hur man skapar och vidmakthåller god hälsa och arbetsmiljö i organisationer. Det är en ganska konkret och praktiskt inriktad föreläsning om hur man kan bedriva det systematiska arbetsmiljöarbetet på ett effektivt och modernt sätt. Bland annat beskrivs exempel på de senaste trenderna och metoderna för hur man skapar hälsosamma organisationer. Föreläsningen kan med fördel kombineras med dialog och interaktion både med och mellan åhörarna.
Man får bland annat svar på följande:
-
Utgör frågor om stress i medarbetarundersökningar verkligen en tillförlitlig beskrivning av hur man faktiskt mår? Är det sådana variabler man ska basera förändringsinsatser på eller finns det bättre mått som är bättre beskrivningar och ger mer önskvärda resultat?
-
Är en hög arbetsbelastning verkligen av ondo eller kan det snarare illustrera motsatsen?
-
Vilka värderingar och förväntningar har dagens unga som introduceras i arbetslivet nu och framöver?
-
Vad kännetecknar högpresterande grupper och hur kan man använda sig av ultradianska rytmer för att optimera sin egen prestation?
-
Vad finns det för utmaningar för nutidens och framtidens ledarskap och arbetsmiljö och hur kan man förbereda sig för dessa i sådana fall?
-
Framgångsrikt ledarskap i turbulenta tider – vilka strategier har organisationer som klarar sig bra? Hur vänder man motgång till framgång?
Den här föreläsningen tar ca 2 – 4 timmar beroende på hur mycket dialog och diskussion man önskar införliva i den. Det går att anpassa och skräddarsy den för olika upplägg.
-
Hövlighet på arbetsplatsen - behövs det?
Den här föreläsningen innehåller slutsatser från spännande och aktuell forskning om hövlighet och ohövlighet.
-
Vad finns det för fördelar med hövlighet – vad är det bra för?
-
Vilka konsekvenser medför hövlighet för individer och organisationer?
-
Förekomst av ohövlighet och respektlöst beteende har ökat senaste åren – vilka tänkbara är de tänkbara anledningarna till detta?
-
Vad blir konsekvenserna av ohövlighet i allmänhet och på arbetsplatsen?
-
Hur ska vi förhålla oss till den aktuella trenden som innebär ökning av lättkränkthet?
-
Hur ska man särskilja kränkande särbehandling från lättkränkthet?
-
Tilläggsavsnitt om feedback – hur ger man och tar emot den på bästa sätt? (enbart i 3 timmarsversionen)
Den här föreläsningen tar cirka 2 - 3 timmar och avslutas med praktiska råd för hur man kan främja hövlighet på arbetsplatsen och i digitala plattformar.
-
Praktisk kommunikation och krishantering eller Praktisk kommunikation och relationsbyggande
Detta är en både teoretisk och praktisk föreläsning kring kommunikation, relationsbyggande och krishantering. Åhörarna får en introduktion till praktiska övningar för hur man skapar empatiska möten och möter individer i svår kris på ett värdigt sätt. Man får också allmän information om hur man kan förbättra/anpassa sin kommunikation med kolleger och basal information om problemlösning.
-
Hur vet man att man har en god relation och hur skapar man den så snabbt som möjligt?
-
Vilka frågor kan vi ställa för att förtydliga det en person säger och tydliggöra det en person inte säger eller bättre förstå vad hon/han faktiskt menar?
-
Hur kan jag på bästa sätt hjälpa en person som mår dåligt?
-
Vad ska jag göra om jag känner mig utanför i samband med arbetsrelaterade eller privata möten?
Den här föreläsningen tar 2 – 4 timmar och involverar praktiska övningar för och demonstrationer med publiken.
-
Hur verklig är din verklighet
Stress handlar mycket om upplevelser, övertygelser och ibland vanföreställningar. Många litar blint på sina upplevelser vare sig de är verklighetsnära eller inte. Detta är en upplevelseövning där man får testa sina sinnen för att öka sin ödmjukhet både gentemot sina egna tankar och upplevelser och andras. Tanken är att man ska kunna få en större distans till sig själv och andra och på så sätt bli bättre på att hjälpa sig själv och andra.
Föreläsningen tar 30 – 60 minuter.
-
Psykopatiska chefer – finns de?
Föreläsningen beskriver vad psykopati är, hur den uppstår och vilka egenskaper som kännetecknar psykopater. Den beskriver också hur psykopater samvetslöst manipulerar för att uppnå sina mål och hur lätt det är att förväxla önskvärda egenskaper med dysfunktionella. Men finns verkligen psykopater i arbetslivet och finns det psykopatiska chefer? Vilka varningstecken finns i sådana fall och finns det miljöer som särskilt lockar psykopater? Går det i sådana fall att göra något åt saken som enskild medarbetare eller som ledning/närmaste chef?
Den här föreläsningen tar ca 1 timme och kan förlängas eller förkortas vid behov.
- Öka Livet!
-
Frågor & Svar
Detta är en helt interaktiv föreläsningsform där åhörarna ställer frågor och jag svarar. Det kommer dels att handla om enkla raka svar och lite mer komplicerade svar där powerpointbilder används vid behov. Det går att anordna föreläsningen utifrån att frågor ställ spontant eller förbereds i förväg.
-
Skräddarsydda föreläsningar
Jag kan också skräddarsy föreläsningar av olika slag. Kom gärna med uppslag och önskemål för en dialog om detta.
Pris:
- Från 30 000 kr + moms för föreläsningar som varar upp till maximalt 4 timmar. Resekostnader och eventuell logi tillkommer.
- Från 50 000 kr + moms för en heldagsföreläsning (dvs mer än 4 timmar) eller omtag av en och samma föreläsning samma dag. Resekostnader och eventuell logi tillkommer.
Om du vill ha mer information är du välkommen att kontakta mig på: info@danhasson.se.
Avbokningsregler: Vid avbokning under en period fram till en (1) månad före engagemanget erlägger Kunden till Agenturen en avbokningsavgift om 10 % + moms av överenskommen ersättning. Vid avbokning i perioden en (1) månad till två (2) veckor före engagemanget erlägger Kunden till Agenturen 50 % + moms av överenskommen ersättning. Vid avbokning vid mindre än fjorton (14) dagar före engagemanget erlägger Kunden till Agenturen hela den överenskomna ersättningen + moms.
Exempel på omdömen från kunder
”Dan Hasson fångar omedelbart sin publik, och tar den med på en hissnande berg-och-dalbanetur, från djupaste allvar till befriande skratt. Det är en åktur jag rekommenderar alla!"
Per Winberg
Utbildningsledare, AFA Försäkring
”Vi lärde oss väldigt mycket om stress på en kort stund. Dan har en otrolig förmåga att lyckas väva ihop det dagliga livet med vetenskapliga förklaringar vilket gör föreläsningarna lättsamma. De tydliga exemplen gör att vi kommer ihåg vad vi lärt oss. Våra nya kunskaper har hjälpt oss i vår vardag och förmodligen bidragit till ökad kunskap och förståelse samt bättre ledarskap.”
Britt Ehrling
Ansvarig för ekonomi, admininstration och IT i Catella Kapitalförvaltning koncernen
”Dan har under flera år föreläst för apoteksstudenter och är alltid uppskattad för sina inspirerande, motiverande och engagerande föreläsningar om stress och stresshantering. De är väl anpassade till åhörarna och Dan når alltid toppbetyg i kursutvärderingar.”
Andy Wallman
Doktorand, Inst för Samhällsfarmaci, Uppsala universitet
”Dan Hassons föreläsningar är mycket inspirerande och intressanta. Det jag uppskattade mest och som skiljer sig från andra föreläsningar om stress är Dans positiva sätt att se på stress. Jag slapp ”pekpinnar” och insåg att mycket handlar om min egen inställning till stress och min förmåga att återhämta mig. Dan gav en hel del praktiska tips på hur man kan lära sig att ”stressa rätt” och vad som är viktigt för återhämtningen för att därigenom kunna öka prestationsförmågan.”
Charlotte Korssell
Chef AK Ledningssystem, FMV - Försvarets materielverk